Hoe weet je of je zwanger bent?

De "grote vaststelling" dat je zwanger bent gebeurt voor elke vrouw anders. Als je een zeer regelmatige cyclus hebt is de kans groot dat je snel zal vermoeden dat je zwanger bent wanneer je menstruatie enkele dagen uitblijft .

Zwanger of niet?

Heel wat vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Ook in het geval van een regelmatige cyclus kan het uitblijven van de menstruatie een andere oorzaak hebben. Weten of je zwanger bent is dus niet altijd even eenvoudig.

Er is natuurlijk de trefzekere zwangerschapstest maar in de beginfase van een zwangerschap kan die soms negatief zijn als er nog niet voldoende zwangerschapshormoon in je urine aanwezig is.

De signalen van je lichaam

Lichamelijke signalen die kunnen wijzen op een zwangerschap zijn:

 • misselijkheid en overgeven (je kan misselijk worden van bepaalde geuren als koffie of sigarettenrook)
 • vermoeidheid
 • gezwollen en gevoelige borsten met anders uitziende tepels (die soms tintelend kunnen aanvoelen)
 • verstopping
 • een veranderende stemming (snel boos of huilerig)
 • een veranderde smaak
 • geen eetlust of juist een grote eetlust
 • meer plassen

Maar ook dan ben je niet zeker. Er zijn steeds wel een aantal ziektebeelden waarvan de symptomen perfect overeenstemmen met wat je ervaart als je zwanger bent. De lichamelijke verschijnselen kunnen trouwens heel verschillend zijn en sommige vrouwen hebben er zo goed as geen last van.

Bovendien verdwijnen de ongemakken meestal na enkele weken, eens de hormonale veranderingen die je moeten voorbereiden op de zwangerschap, min of meer ‘gestabiliseerd’ zijn.

De zwangerschapstest

Gelukkig bestaat er een sluitende methode om te weten of je in blijde verwachting bent of niet. Als je zwanger bent zijn er in je urine immers sporen van een speciaal hormoon, het zwangerschapshormoon .

Bij de apotheek kan je producten verkrijgen die je toelaten om op een zeer eenvoudige en snelle manier na te gaan of dat hormoon in je urine zit. De testen zijn bovendien onfeilbaar . Als de test ‘positief’ is, dan ben je zwanger, is hij negatief’, dan ben je niet zwanger (tenzij er nog niet genoeg zwangerschapshormoon in je urine was, helemaal in het begin van je zwangerschap).

De test gebeurt door te plassen op een soort staafje (je kan uiteraard ook in een potje plassen en het staafje erin houden). Na enkele minuten wijst de test het resultaat reeds aan. Dit gebeurt meestal aan de hand van een kleurencode (een bolletje dat verkleurt).

De test is trefzeker omdat hij reageert op het zwangerschapshormoon HCG (Humaan Choriongonadotrofine). Dat hormoon komt ongeveer 6 dagen na de bevruchting vrij. Daardoor komt het dat je al op de dag van de gemiste menstruatie kan testen of je al dan niet zwanger bent.

Ben je zwanger?

Proficiat! Blijf vooral Zappy Ouders volgen, want we geven heel wat handige tips om je negen maanden zo goed mogelijk door te komen. Nu nog handiger dan ooit, met onze gratis Zwanger & Baby app. Download hem snel!

13 reacties op “Hoe weet je of je zwanger bent?”

 1. Anoniem schreef:

  Ik neem mijn pil 2maanden door en dan hou ik een stopweek… Bijna altijd heb ik op het einde van de week mijn menstruatie de Donderdag, maar nu heb ik mijn menstruatie vorige maand niet gekregen en heb mijn pil terug genomen nu heb ik ze ondertussen nog altijd niet en morgen heb ik terug een stopweek… Ik weet niet of ik een test al moet doen of niet…
  Ik heb geen zwangerschaps symptomen…

 2. Ayoub Aouragh schreef:

  Zorgt een zwangerschapstest er ook daadwerkelijk voor dat je kan zien dat je zwanger bent of kan het ook niet werken? Heb je daar wat informatie over? Ik las hier namelijk dat dit anders is.

 3. Eline_De_Jongh schreef:

  Beste (bijna) ouders

  Ik ben Eline De Jongh, tweedejaars student vroedkunde in de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen.
  Ik heb als opdracht gekregen om iemand gedurende de gehele zwangerschap en een stukje daarna op te volgen en daar een werk rond te maken. U mag echter wel maximaal al 12 weken zwanger zijn.

  Nu mijn vraag:
  Ziet iemand van jullie het zitten om mij te betrekken in dit geweldige gebeuren van de zwangerschap en de bevalling?

  U mag mij contacteren door mij te mailen (elinematilda@hotmail.com), te bellen (033214276 of 0478837330) of door hier gewoon op te reageren.

  Alvast bedankt!

 4. blackberry schreef:

  vraagje ik heb geklust van 13 tot 20 november
  gisteren veegde ik wat roze af en vandaag wat krampjes en bij elke toilet bezoek veegde ik roze af.nu weet ik niet of het innesteling is of toch 1 week te vroegde menstruatie.
  op 19 november was ik de hele dag misslijk en heb ik ook gespuugt heb de laatse maanden me cyclus bijgehouden dan was het 27/27/28/30 dagen en nu dus op de 25ste dag heb veel last gehad van maagzuur en plopjes dus is dit mij innesteling of toch een vervorgde afkomen van het vruchtje

 5. ilaysa schreef:

  Ik heb last van onder buik maag zuur beetje pijn op borst en misselijkheid kan iemand mij helpen

 6. V&D schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik ben hier nieuw en hoop dat er enkele zijn die me willen helpen
  want zit met enkele vraagjes.

  Ik en mijn vriend hebben besloten om voor een kleintje te gaan.

  Maar vind het allemaal wat zoeken en het lijkt zo ingewikkeld.

  Mijn laatste menstuatie was op 04/06/2011 en mijn cyclus bedragt 28
  en soms 30 dagen.
  Nu hebben wij al enkele keren betrekking gehad en heb over enkele dagen terug het gevoel gehad dat mijn menstuatie onderweg was
  dwz menstuatie pijn lage rugpijn en onderbuikpijn) sinds enkele
  dagen heb ik ook pijnlijke tepels,ook wat trekkingen op de hoogte
  van mijn baarmoeder en soms ook enkele steken in mijn linker eierstok
  en zit met de vraag of dit duid op een zwangerschap?
  Voor de rest geen ander symptonen.

 7. saraadp schreef:

  Halo ,
  ik ben een meisje van 13 en zit met een groot probleem ! Ongeveer twee weken geleden was ik bij een vriend we waren aan het drinken en na een tijd waren we zat , we waren helemaal alleen thuis en die vriend begon mij te vingeren plots wou hij een stap verder gaan en deed zijn broek en mijn broek los , en ja toen was het gebeurd …
  net vertien dagen voordat ik mijn regels moest krijgen , we hadden geen condoom gebruikt en ik neem nog niet de pil .
  op de moment zelf dacht ik niet na wat ik deed maar de volgende dag dacht ik dat ik wel zwanger kon zijn.
  ik heb er enorme spijt van en ik vrees ervoor dat ik zwanger ben , normaal moet ik binnen twee dagen mijn regels krijgen .
  maar vandaag verloor ik een heel klein beetje bloed , wat wilt dit betekenen ? en als ik zwanger ben hoe zou de beste manier zijn om het tegen mijn ouders te vertelen ? weet iemand van jullie mij helpen en hier een antwoord op geven aub .. groetjes Saraa

 8. JokeVerhulst schreef:

  Ik nog eens…
  Op 10 augustus 2010 moest ik dus normaal gezien mijn regels krijgen, deze bleven uit. Vandaag, 13 augustus kreeg ik bloed.
  Ik vrees dat ik dus niet zwanger ben. Ik had opgezocht, en de symptomen konden ook van het ontpillen komen. Zou ik toch nog testen of is het de moeite niet?

 9. JokeVerhulst schreef:

  Ik ben bijna 3 dagen overtijd. Ik heb altijd al een cyclus van 29 dagen gehad. Op 9 juli 2010 ben ik gestopt met mijn pil. Ongeveer zo’n 2 weken geleden had ik enorme buikpijn tijdens en na het vrijen. De buikpijn is gebleven vooral in de avond dan. Maar sinds enkele dagen is het daar niet bij gebleven. Ik word soms misselijk, soms hoofdpijn, moet veel plassen, heb geen eetlust, ben enorm moe en mijn tepels zijn erg gevoelig. Ben ik zwanger?

 10. Lobke99 schreef:

  Ik deed gisteren een test omdat ik twee dagen overtijd was, 26 dagen in plaats van 24. De test was negatief maar ik heb weinig signalen dat mijn maandstonden nog gaan doorkomen. Ik heb normaal een heel korte cyclus. Misschien te vroeg getest?

 11. Anoniem schreef:

  Heb gisteren een test gedaan omdat ik 4 dagen over tijd ben en nomaal gezien een regelmatige cyclus heb,nu zagen mijn vriend en ik een hééle lichte streep verschijnen!Nu weet ik ondertussen nog altijd niks,misschien te vroeg getest?Begin al te twijfelen of die lichte streep er wel echt stond,omdat wij dit toch wel allebei héél erg willen,ondertussen nog steeds geen regels…na het weekend zal ik nog eens testen en wie weet…hopen het in ieder geval van wel!Je begint ook steeds meer te twijfelen omdat je echt wel veel leest dat er vrouwen negatief testen maar dan na een bloedtest toch wel positief zijn!Zijn die testen dan wel 100% te vertrouwen,heb in ieder geval mijn twijfels er toch wel over!!!Bij mijn eerste zwangerschap was ik al 3 maanden ver zonder dat ik het wist,want was gewoon ongesteld,dit maakt ht mij helemaal niet gemakkelijk !Delen er nog deze gedachten met mij?Aan iedereen die zwanger is een dikke proficiat en aan wie zwanger wil worden,veel succes!!!

 12. Mama uit Ninove schreef:

  Van het vorige bericht kan ik niet veel maken, maar ik weet nog goed hoe mijn tweede zwangerschap werd vastgesteld. Omdat mijn zoontje nog dronk voelde ik perfect mijn eispong. Twee weken later zei mijn zoontje: mama de melk is kapot. De volgende dag deed ik een zwangeschapstest en jawel: positief (en het was dus echt wel de allereerste dag ‘overtijd’).

 13. Anoniem schreef:

  vertrouw niet altijd de zwangershap test ik heb test gedaan en negatief en bij dokter bloed getrokken na 5dagen en negatief en test was positief en ben nog onpasselijk en buik blijft zwellen wat is nu cantaert cindy pindakaas of kaboutertje pindakaas was eerste paswoord kaboutertje 2de

Speciaal voor jou